Kipas Susah Mati

16 May 2011

Jam mahaL VS jam murah

Duduk kat rumah ni actuaLLy tak de idea pun nak menconteng pape .
hari2 bosan nak mam*** macam tunggu buah gugur tapi tak gugur2 pun . hesh ! tu lah ibarat nya 1 penyiksaan biLe bosan . biLe dah cuti merungut bosan , biLe tak cuti merungut nak cuti . ni lah manusia , tak penah syukur dengan apa yg ada . haha dah2 , ape kebenda merepek .

kaLi ni sy nak membebeL pasaL jam mahaL vs jam murah . apa pro and contra kedua-dua ja tersebut .

actuaLLy tak kisah lah , jam ke fone ke ape ke . semua nya lebih kurang same je lah .

NON-BRANDED SWATCH

Korang seLaLu kan tengok kat pasar2 maLam or kedai2 aksesori yg juaL hadiah la ape la , banyak la juaL jam2 ni .

1. Korang perasan tak sebenarnye jam yg tak branded mcm ni actuaLLy lebih menarik ? especiaLLy untuk kaum perempuan . kadang2 kita lebih tertarik dengan jam2 yg ada kat pasaran yg boLeh kata harga nya mampu dimiLiki oleh semua goLongan . dengan warna-warni nye , denga batu2 yg penuh keLiLing jam nye . . . wah ! boLey t'pukau mata nengoknye ha ! hihi .

2. Ok tu dah 1 kelebihan . seLain tu , kaLau korang pkai jam ni . . korang tak perLu lah nak pening2 biLe jam tu hiLang ke rosak ke . . lantak je lah . paLing kuat pun jam tu RM20 je . In case kaLau hiLang or rosak tu , tak de la haru sangat orang utara kata kan . . . :))

3. Untuk sesape yg jenis cepat jemu , better dinasihatkan pakai jam mcm gini jeLa kot . tiap2 buLan pun tak pe nak tukar , berbanding jam mahaL . huhu ~

4. Tu cite keLebihan . kekurangan nye ? tak de ape sangat pun yg kurang nye jam yg tak de brand mcm ni . . cuma tak tahan lasak sangat la . sekaLi jatuh , dah rosak . . sekaLi kene air , dah rosak . .

4. Memang lah jam tu murah . biLe rosak je beLi lain . . tp korang fikir tak , kaLau sebuLan sekaLi korang bg jatuh . . . korang darab tengok dengan setahun . duit tu kaLau korang kumpuL , atLeast paLing koman pun dah boLey beLi jam Swatch or B.U.M tau . haAaa . . . :))


BRANDED SWATCH




Setiap orang mesti ada impian nak ad jam mcm ni kan ? especiaLLy kaum pompuan . kaLau pegi window shopping tu , jenuh t'tahan2 nafsu tu ha . haha . ada pLak yg sanggup berlapar sebuLan kumpuL duit nak beLi jam branded punya pasaL . ish3 ~

1. Ok ape perasaan korang biLe korang ada sesuatu yg mahaL dari org lain ? Let say mcm fenomena DSLR sekarang . seLain 1 minat , apa lagi perasaan seLain dari minat biLe orang ada camre ni ? camre mahaL tuh ! tak yah lah cakap kot kan , boLey fikir sendiri kot kan . eLakkan ada perasaan mcm ni , takbur nama nya . tak eLok untuk kesihatan , Allah tak suka org mcm ni . :))

2. Kepada sape2 yg biasa pakai jam mahaL sikit n ada branded ni lain . . bukan lain ape , dari segi kuaLiti dan ketahanan . Try pakai tengok . 10 tahun pun tahan tau . SeLain tu , ada certain jam yg boleh kene air . water resistant omputeh cakap . hehe . So tak ke fikir jimat sikit kaLau pkai jam ni ? tak payah la sebuLan sekaLi nak tukar jam .

3. Untuk sape2 yg ada penyakit kuLit yg sensitif . ada certain orang yg biLe pakai jam muLa lah nak garu2 tangan tu ha . *konon2 org tua2 kata nak dapat duit . heh bayak lah ! hahaha .
Korang try pkai jam yg ada jenama yg mahaL sikit . Mesti korang tak kan garu tangan tu dah .

4. Kekurangan yg jeLas ternyata jam mahaL2 ni adaLah pada harga dia . MAHAL bagai ! hahaha . cuba p try usya Rolex tgk . aish t'teLan ayaq liuq ni ha ! haha !

5. Korang perasan tak , jam yg mahaL2 ni seLaLunya lebih formaL design die . Pi lah tengok kaLo tak caye . semua lebih kurang sama je . Untuk remaja2 ni yg suka jam warna warni ni Swatch je la kot yg boLeh tahan .

6. BiLe dah nak pakai jam mahaL2 ni , sendiri pandai tanggung la maintenance die . . adoyai ! sekaLi rosak hantar kedai , mak aih 6buLan baru bLey dapat baLik wey ! paLing kurang pun seLaLu nya 3buLan . . mau haru 3buLan tak pakai jam . hesh !

7. Ha ni , kaLau hiLang pLak ? Tak ke mampos meraung sana sini dah mcm org meroyan tu hah . MuLa lah jadi mcm cacing kena panas . haha. . syg wooo beLi mahaL2 last2 hiLang .

Ok concLusion nye lah kan , which one is better ? haha " tepuk dada tanya seLera " . :))
TerpuLang lah pada kemampuan diri masing2 . kaLau mampu tu tak saLah kaLau nak pakai . Sekadar 1 kepuasan bukan ? Tp perLu lah ingat , jgn lah membazir . KaLau pakai jam mahaL tu actuaLLy lebih tahan lama so pakai lah seLagi eLok . jgn la setaun sekaLi tukar yg baru . Duit tu kan boLeh guna untuk benda lain .

And kerana jenama2 dunia , tak payah desperate sangat sampai sanggup buat yg bukan2 semata nak pakai benda2 mahaL . Sanggup ikat perut hari2 semata nak pakai mahaL2 , buat seksa diri je .

Korang tengok paper sehari dua yg lepas ? Demi kemewahan dunia , sorang remaja 20 tahun pakai ALPHAD wey ! siasat punya siasat . . ouh PEROMPAK kau rupanya . haha . buat maLu je . kemewahan punya pasaL , sanggup hutang sana sini . biLa mati sape nak tanggung ? Madam Fin aku penah cakap tau , orang mcm ni bumi tak terima langit tak terima . last2 jadi hantu . hahaha ! :DD

Ok lah , mata dah kuyu .
Setakat ni je boLeh membebeL maLam ni .
Lain hari jumpa lagi . bye ! :))

2 comments:

nureenina said...

btol2..dua2 ada baik n buroknye..huhu..masing2 pilhla dengan bijak ae :)

cikgu fiQ said...

pakai ap2 pown stiLL hensem~

kami bersama

Daisypath Anniversary tickers