Kipas Susah Mati

08 April 2011

kat PerLis je ade . :DD

sape ckp PerLis bosan ? angkat tangan mcm sy . . . . ~ haha ! :DD
bosan tu bosan la jgk pasaL xde hiburan . . nak tgk wayang , kene p Jitra n a.sTar . jauh tuh ! pLus transport pun xde . for that reasons lah nape ak baLik tiap2 minggu . hahaha !
kpda org PerLis , sahabat t'syg Nabila Xiaojie dan junior t'syg *eh t'sayang ke ? haha Espresso Rasta( nama dirahsiakan ) jgn marah naaaaa . . .. .
tp xkisah lah , kaLo xde PerLis ni xde la dipLoma ak . kaLo xde PerLis ni , xde la konvo ak . kaLo xde PerLis ni susa lah mak ayah ak nak amik n anta ak. kaLo xde PerLis ni mahaL la duit tiket ak bLk ruma . kaLo xde PerLis ni maybe biLe2 pun ak xdpt experience naik ketapi berejam2 . kaLo xde PerLis ni , xde la ak jmp GENG-5 . kaLo xde PerLis ni susa la ak nak bLk tiap2 mggu . eh dah lah . puji lebih2 kang ad yg kembang pLak . haha .

ap kaitan entry ni dgn PerLis actuaLLy ? nak cite pasaL makanan special kat PerLis la actually ! haha suka sgt merapu meraban mcm2 . kan senang straight to the point je . :DD

bg ak , ad 3 jenis makanan yg speciaL kat PerLis ni yg mungkin korang xpenah makan kat man2 seLain PerLis . makanan ni memang ak xpenah jmp kat lain tempat kecuaLi Perlis . kecuaLi lah Kedah kot sbb Kedah dah dekat dgn PerLis . kaLo ad pun korang penah mkn kat tempat lain maybe sbb kwn or abg or kakak or makcik or pakcik or sape2 jeLa beLi makanan ni kat PerLis then bwk bLk rumah bg korang mkn . kan ? hahaha .

1. LOKCIN


bende ni lebih kurang mcm cucuk2 ( bak kate org town ) . bende ni mcm sosej lah . eh tp die ad mcm2 bentuk n mcm2 rasa . sedap bak hg ! yg ak suke giLer ayam puLut n ayam cheese . amende tu ? haish xtau lah nak cite camne , nak rasa p PerLis . haha .

2 . Pelam harum manis



ni plak sejenis peLam . ad ke yg xtau ap bnde peLam tu ? haha peLam tu bahasa orang utara . dLm kamus Dewan Bahasa xde peLam tp mangga . . . peLam ni b'musim . bukan 365 hari setaun die ad kat pasaran . tu yg xtahan tu . kaLo teringin nak makan kene lah tunggu musim die . selalunya buLan 5 or buLan 6 lah . *nampak gaya nya sem ni memang ak xsempat la nak merasa peLam ni sbb tanggal 30 ApriL tamatLah nama ak sebagai seorang peLajar dipLoma kat sini . ceh mau jgk habaq tu . hahaha .
peLam ni sedap wey . . sumpa xtipoo ! kat tempat lain xde . kat PerLis je ad . sbb nye pokok peLam i mau hidup kat PerLis je . kaLo xcaye korang try la tanam pokok peLam ni kat tmpt lain , tgk menjadi ke x . kaLo tumbuh n ad buah pun , buah die xakan sesedap n semanis kat PerLis . ak pun xtau lah kenape . nak kate ad sumpahan mcm sumpaham Mahsuri kt Langkawi tu xde la pLak kan . ( err ad kaitan ke ? ) :DD
sbb buah ni ak n kawan2 ak sanggup merantau sekitar PerLis cari buah ni kt mane2 yg ad . sanggup beLi waLaupun mahaL ( tp sekaLi beLi sorang 2-3 biijik jela . haha )

3 . Udang sangguL



haha peLik kan nama ? mcm lawak pun ada . ak 1st jmp makanan ni mase sem bape ntah xingat dah . jmpa kat pasar maLam stadium Perlis . muLa2 tu peLik tp dah makan mak ai . . SEDAP ! ingatkan mee je ad mee sangguL , udang pun ad sangguL . haha . muLa2 ak ingat udang ni dibaLut dgn mee sangguL . rupe nya baLut dgn kuLit popia . kuLit popia ni dipotong halus2 guna sejenis mesin n laz akan jd mcm mee sanggul tu lah . pastu ad 1 jenis bahan mcm mayonis ( ak pun xtau ap mende ) salut kat udang tu then baLut udang tu dgn kuLit popia yg dh jd mcm mee sangguL tu . pastu goreng then makan la . kaLo nak , p cari kat pengusaha dia kat Simpang Empat , Perlis kat kampung pe ak xingat . hahaha .

xrugi dpt duduk kat sini . lpas ni ak akan rindukan 3 makanan ni . kaLau rezeki degree dpt kat PerLis lg , ad lah lg dpt makan bnde2 ni lg . :))

aih tetibe lapaq lah pLak !

p/s : 2 more tests waiting for next week . urgHhhH ! -_-"

13 comments:

gadisbelon said...

suke2!hehe.

Anonymous said...

memang sedapppp.makanan yg x sedap x dak ke...nak gak cuba makan makan yg x sedap.....

Anonymous said...

pergh! bangge nab weyh...
hehehe.....tHumbS uP!

Fairus Ibrahim said...

zati : haha 2mggu lg nk tggL PerLis . :((
anonymous 1 : ni mst ibu . haha nnt angah bg mknn yg xsedap ad pLak yg xlalu nak mkn seminggu kot . . . .
anonymous 2 : ni mst ekin . haha xpe nnt ak link name ko pLak . haha

ayong said...

mengidam yg nombor 3 ye.. me kaceh... hehehe

Fairus Ibrahim said...

yong : suruh eija beLi . :DD

Anonymous said...

junior t'syg said:
pndai mike wat cerite yee,,
awok sndri pn xpenoh wat cerite sal prlis nie,,,hahaha,,
tp 1 jr yg awok nk tnye kt mike,,,
sapela junior trsyg tu ek??
syg k??pndai mike wat lawok,,hahahhahah
:-P

fiQ said...

:)

Anonymous said...

:b

Fairus Ibrahim said...

haha ate awok dah terang lagi b'suLuh letak tag name tu ha . . xkan nak buat lawok pLak . . ish2 mike ni . . .
(hai pandai hang cakap Perak dah lani noh . dah xsabaq nak jadi org Perak ke wey ? haha ! ) :DD

Anonymous said...

ada plak,,,hahahaha,,,
sape ntah ler yg mike mksdkn,,
lalalala~~

Fairus Ibrahim said...

dah la weh . xyah nak pura2 . haha . ak NAMPAK ! eleh jeling sana jeLing sini . . ceceh ! kah3 ! :DD

Anonymous said...

itu sj k tndanye??
ckup k??
hehehheheh :D

kami bersama

Daisypath Anniversary tickers